3 manieren om je autolak te beschermen

3 manieren om je autolak te beschermen

Ondanks dat autolak als functie heeft om de auto er strak en glanzend te doen uitzien, krijgt de lak met meerdere verantwoordelijkheden te maken. Een belangrijk element daarin is de bescherming tegen natuurlijke elementen, zoals water, zon, wind, sneeuw et cetera.  

Lees hieronder drie manieren om uw autolak te beschermen en voor een langere tijd te behouden:

1.      Was en reinig uw auto regelmatig

Het regelmatig reinigen en wassen van uw  auto is cruciaal voor het beschermen van uw autolak. In het algemeen kan een wasstraat helpen de lak van uw auto te behouden door de glans te behouden. Hoe vaker u uw auto reinigt en wast, hoe meer u kunt voorkomen dat de lak van uw auto roest en corrosie veroorzaakt door zure regen, vuil en nog veel meer.

Wel moet het wassen en reinigen van de auto voorzichtig gedaan worden. Gebruik geen wasproducten die schade kunnen aanbrengen aan de lak van uw auto. In plaats daarvan kunt u een autoreiniger van goede kwaliteit gebruiken in combinatie met een schuimapplicator om de lak en uw auto in zijn geheel te beschermen.

Als uw autolak echter kleine deuken of vouwen vertoont, is een wasstraat misschien niet voldoende. Mogelijk heeft u een deukreparatie-oplossing nodig, zoals de verfloze deukreparatiemethode, om het probleem op te lossen. Dit innovatieve proces heeft een zeer ervaren technici nodig die deuken en andere schade veroorzaakt door natuurlijke elementen kunnen verwijderen. 

2.      Breng een beschermlaag aan

Om de autolak van uw auto te beschermen, wordt geadviseerd een beschermende laag over de lak aan te brengen. Er zijn verschillende opties hiervan op de markt die u kunt gebruiken om de lak van uw auto te beschermen. Maar u moet weten dat het beschermingsniveau dat ze bieden, zal variëren op basis van een aantal factoren, waaronder de duur van de effectiviteit.

Hieronder volgen enkele beschermende product-opties die u kunt aanbrengen om uw autolak te beschermen:

  • Auto polijsten: het gebruik ervan kan een glanzende afwerking op de lak van uw auto achterlaten. Daarnaast kan het ook de buitenkant van uw auto beschermen tegen de schadelijke zonnestralen. Wanneer u ervoor kiest om uw auto te polijsten, dan beschermt u de auto in het algemeen tegen schadelijke chemicaliën in de atmosfeer die de lak op de lange termijn kunnen beschadigen.
  • Auto waxen: Een ander beschermlaag voor de bescherming van uw autolak is wax. Of het nu gaat om straatvuil, vogelpoep of ander vuil dat aan de lak kan blijven kleven, u kunt uw auto waxen om te voorkomen dat deze dingen uw auto verder beschadigen.
  • Afdichtmiddel voor verf ( synthetische was): Een natuurlijke wax en een synthetische wax hebben beide als dezelfde functie: de autolak van uw auto beschermen. Echter houdt de synthetische wax tot wel 6 maanden of meer aan in vergelijking met de natuurlijke wax. Ook stoot de synthetische wax vuil en water beter af dan de natuurlijke wax, wat betekent dat uw auto langer en langer schoner blijft, en het is gemakkelijker te onderhouden bij toekomstige wasbeurten.
  • Coating (synthetisch): Een van de beste methoden om autolak te beschermen is de synthetische methode. Wanneer u een keramische of polymeercoating op uw auto gebruikt, kan dit wonderen verrichten voor uw autolak.

3.      Gebruik een autohoes

Tot slot is één van de gemakkelijkste en snelste manieren om uw auto in zijn geheel te beschermen tegen schade van buitenaf, is de auto afdekken met een hoes. Dit geldt voor als u op straat of in een open ruimte parkeert, maar ook in uw garage is het aan te raden om uw auto te bedekken. Zorg er wel voor dat de hoes van goede kwaliteit is, zodat de schadelijke elementen niet alsnog in contact kunnen komen met de autolak. Bij het plaatsen van de autohoes moet u rekening houden met de staat van de auto. Breng de hoes niet aan wanneer de auto nat is om schimmels en bacteriën te vermijden. Zorg er dus eerst voor dat de auto schoon en droog is! Tot slot moet u uw auto nooit voor een lange tijd, zoals een week, afdekken. Anders beschadigt het de autolak op de lange termijn.

Add Your Heading Text Here

Moet u de roetfilter vervangen of reinigen?

U moet in gedachten houden dat de waarschuwing op het dashboard van uw auto niet altijd betekent dat de roetfilter moet worden vervangen. U kunt dit vermijden door de filter op een grondige en professionele manier te reinigen. Het is beter om de hoeveelheid werk niet te onderschatten. De waarschuwing op het dashboard kan alleen verdwijnen door een professionele reiniging die op een precieze manier wordt uitgevoerd om schade aan de roetfilter te voorkomen.

Het is mogelijk dat zelfs na de reiniging uw huidige roetfilter mogelijk niet meer intact is, en in feite bestaat de kans dat de slijtage ervan aanzienlijk sneller verloopt in vergelijking met een nieuwe roetfilter. Op middellange termijn kunt u de overeenkomstige waarschuwingen verwachten. Daarom kan filterreiniging een onvermijdelijke filtervervanging vroeger of later uitstellen.

U moet proberen schade te voorkomen, en om dat te doen, moet u ervoor zorgen dat de auto na de roetfilterreiniging ongeveer 24 uur niet wordt gebruikt. Dit kan een behoorlijk nadeel voor u zijn in vergelijking met het installeren van een nieuw roetfilter dat in ongeveer 4 uur kan worden uitgevoerd, waardoor de auto onmiddellijk weer beschikbaar is voor gebruik.

Waarom is het essentieel om een roetfilter te vervangen?

Veel deskundigen suggereren dat u enige kennis moet hebben van de roetfilter en nooit een willekeurige roetfilter voor uw voertuig moet kopen. Dit zal u duidelijk worden bij uw volgende keuring omdat u dan een passend roetfilter moet installeren.

De meerderheid van de mensen zijn afhankelijk van de merkproducten van een aantal gerenommeerde fabrikanten of leveranciers om ervoor te zorgen dat de filter kan overeenkomen met het specifieke voertuig en geven optimale prestaties. U kunt ook online oplossingen die veel goedkoper kan zijn in vergelijking met de lokale leveranciers van auto-onderdelen. Echter, uw topprioriteit moet de geschiktheid van roetfilter voor uw voertuig.

Tegenwoordig kunnen de moderne auto’s automatisch de juiste tijd aangeven wanneer het roetfilter moet worden vervangen. U krijgt een waarschuwingmelding op het  display op uw dashboard, en dit zijn de tekenen dat je nooit moet proberen uit te stellen, een bezoek aan de garage of de roetfilter zelf vervangen is in dit geval aan te raden. Als u het voertuig regelmatig gebruikt, moet u er rekening mee houden dat ernstige en kostbare schade kan ontstaan als u het roetfilter niet op tijd vervangt.

Zelf een dieselroetfilter (DPF) vervangen

– Krik de auto op

De eerste stap is om te parkeren op een oppervlak dat duidelijk en vlak is. Vervolgens kunt u de krikken op vier wielen van de grond tillen. De roetfilter bevindt zich onder de auto; u kunt er dus niet bij vanaf de zijkant van de auto. Dit betekent dat u recht onder het midden van het voertuig zult moeten liggen om volledige toegang te krijgen tot het roetfiltersysteem. Het is cruciaal voor u om ervoor te zorgen dat de auto krik veilig is, omdat je zal worden besteden een goede tijd onder de auto.

 

– Lokaliseer de roetfilter

Verschillende roetfilters hebben een klein verschil in hun grootte, kleur en vorm. In het algemeen hebben alle roetfilters een verbreed deel van een uitlaatpijp. Deze specifieke uitlaatbuis zal zich dichter bij de motor onder het voertuig bevinden.

 

– Verwijder alle bouten en schroeven

Het is altijd een goed idee om even de tijd te nemen om de exacte positie van uw roetfilter te bestuderen, zodat u al precies weet waar u de nieuwe moet monteren. Het kan heel nuttig zijn om de foto’s van de roetfilter te nemen, aangezien deze foto’s voor u kunnen dienen als een goed referentiepunt voor het geval u ergens vast komt te zitten.

U moet alle schroeven en bouten verwijderen die de roetfilter op zijn plaats houden en ze allemaal veilig op één plaats bewaren omdat u ze nodig zult hebben na de installatie van de nieuwe roetfilter. Vergeet niet om het roetfilter te verwijderen uit de hitte bewakers, omdat de nieuwe roetfilter die u zal worden vastgemaakt al wordt geleverd met zijn eigen schilden. Hierdoor wordt het relatief gemakkelijk voor u om het deeltjesfilter te verwijderen, aangezien u het in één stuk moet uitnemen.

 

– Uw nieuwe filter bevestigen

U moet even de tijd nemen om de foto’s te bekijken die u hebt genomen van het oude roetfiltersysteem. De nieuwe roetfilter moet op precies dezelfde plaats worden gemonteerd als de oude. Je moet ook voorzichtig zijn bij het vervangen van alle moeren, schroeven en sluitringen die bij je originele filter zaten.

 

– Controleer of alles goed gemonteerd is

U moet de nieuwe roetfilter controleren  om ervoor te zorgen dat het is vastgezet op de juiste plaats en er geen lekkage in het uitlaatsysteem zal zijn. Houd er rekening mee dat als er een stukje los zit tussen de verschillende delen van de pijp, dit enorme problemen kan veroorzaken, zoals een hoger brandstofverbruik of het ontbreken van druk. Daarom moet u proberen om ervoor te zorgen dat alle fittingen goed aan elkaar zijn aangesloten

– Laat het voertuig zakken

Nadat u alle hoofdwerkzaamheden hebt uitgevoerd, mag u niet vergeten de ruimte onder het voertuig te ontdoen van alle gereedschap dat u tijdens het verwijderen en vervangen van het roetfilter hebt gebruikt. Vervolgens kunt u de krikken één voor één laten zakken door ervoor te zorgen dat uw voertuig weer op de grond rust.

 

– Test het uitgevoerde werk

Nadat u het voertuig hebt laten zakken, moet u de auto starten en er ongeveer 15 minuten mee rijden. Probeer op rustige of open wegen te rijden waar u de kans hebt om wat snelheid op te bouwen en het roetfilter waarschuwingslampje in de gaten te houden tot het uitgaat. Gedurende deze tijd, als u een andere waarschuwingslampjes komen op of je voelt dat er een probleem met het voertuig zou kunnen zijn, dan is het een goed idee om de motor onmiddellijk uit te zetten en de auto terug naar de garage of de werkplaats te nemen om uit te zoeken het  probleem is.

De kans bestaat dat u per ongeluk iets losgemaakt hebt toen u aan het voertuig werkte. Wanneer het DPF-waarschuwingslampje dooft en u geen problemen kunt vinden met de manier waarop uw voertuig functioneert, kunt u de vervanging van uw nieuwe DPF als geslaagd beschouwen.

 

– De roetfilter onderhouden

Probeer in gedachten te houden dat je de roetfilter regelmatig laat regeneren om ervoor te zorgen dat deze roetfilter langer meegaat. Als dit niet op tijd uitvoert zult u de levensduur van de nieuwe roetfilter verkorten.

 

Testen van het nieuwe filter alvorens het te bevestigen

Als u er zeker van bent dat de vervanging van de DPF correct is uitgevoerd, zult u geen waarschuwingen meer krijgen op het dashboard. Als uw filter aan alle ecologische normen voldoet, zal dat goed te merken zijn wanneer u het voertuig gebruikt. Wanneer u klaar bent met rijden, moet u zowel de motor als de schroefverbindingen inspecteren.

Als er zichtbare verkleuringen zijn of u roet aantreft, is het duidelijk dat de filter niet correct gemonteerd is. Als u niet de originele onderdelen gebruikt, dan kan het zijn dat het reserveonderdeel een paar millimeter groter of kleiner is. Hoewel dit misschien niet direct te zien is bij de keuring, is de kans aanwezig dat dit invloed heeft op de uitlaatkleppen.

Conclusie roetfilter vervangen

Als uw roetfilter ook na reiniging niet goed meer functioneert, dan rest u niets anders dan het te vervangen. Als eigenaar van de auto mag u nooit de veiligheid onderschatten die nodig is om de roetfilter op een correcte manier te monteren. Als u geld wilt besparen op dit originele onderdeel, dan is het altijd verstandig om te informeren naar de juiste maten. Nadat u het roetfilter hebt gekocht, moet u ervoor zorgen dat u het tot op de millimeter nauwkeurig meet. U moet weten hoe belangrijk een roetfilter is; onjuiste specificaties in de beschrijving kunnen dan ook een voldoende reden zijn voor een klacht.

Bij Autocenter Gent staan al onze specialisten klaar om al uw vragen te beantwoorden. 

Manager – Thiery VD,
 

Waarom kiezen voor Autocenter Gent om uw roetfilter te herstellen?

Autocentergent voert altijd eerst een complete diagnose van uw EGR – ROETFILTER systeem uit, om de conditie van uw EGR – ROETFILTER systeem in kaart te brengen. Hierbij wordt zowel gebruik gemaakt van menselijke controle als van computergestuurde hulpmiddelen. Zodra de monteur de exacte staat van uw EGR – ROETFILTER systeem kent, wordt er een vrijblijvende offerte gemaakt.

Pas als u akkoord gaat met de voorgestelde prijsopgave gaan onze monteurs aan de slag. 

Autocenter Gent