Alles over het ABS (Anti Blokkeer Systeem)

Alles over het ABS (Anti Blokkeer Systeem)

ABS zorgt er bij een noodstop voor dat de wielen niet blokkeren en de auto bestuurbaar blijft. Hoe werkt dat en wat kan er stuk gaan?

Het werkt niet, waarom?
ABS bestaat uit vier onderdelen: sensoren, kleppen, een pomp en een regeleenheid. Met name de sensoren kunnen vuil worden, waardoor ze de draaisnelheid van een wiel niet meer goed kunnen meten. Het ABS-lampje op het dashboard gaat dan branden. Reiniging van de sensoren is meestal de remedie. De sensoren kunnen ook beschadigd raken door blootstelling aan hitte, vocht en vuil. In dat geval moeten ze worden vervangen. Ook de pomp en de regeleenheid kunnen defect raken. Uiteraard moeten ook deze worden vervangen.

Waar laat ik het repareren en wat kost het?
Omdat een moderne auto vol zit met allerlei elektronica, beschikt Autocenter Gent over apparatuur waarmee wij snel kunnen vaststellen waar de storing zit. Laat ons dus het defecte ABS-systeem herstellen. Vervanging van de hydraulische pomp kost ongeveer €1.200, inclusief installatie en inlezen. Een regeleenheid (ECU) kost ongeveer €225.

Wat kan ik zelf doen?
Wij raden ten sterkste af om het ABS-systeem zelf te repareren. Een goed werkend ABS-systeem is rechtstreeks van invloed op de veiligheid van uzelf, uw medepassagiers en andere weggebruikers. Een afwijking aan het ABS-systeem kan dan ook desastreuze gevolgen hebben. Laat het ABS-systeem altijd repareren door een garage. Autocenter Gent helpt u graag met al uw ABS problemen, van diagnose tot herstelling.

Wat is het ABS systeem ?
Het ABS-systeem zorgt ervoor dat de auto bestuurbaar blijft tijdens een noodstop. Het ABS regelt het remmen elektronisch. Sensoren in de wielen controleren of een wiel dreigt te blokkeren. Als dat het geval is, vermindert het ABS kort de remkracht op dat ene wiel. Zodra dat wiel weer grip heeft – d.w.z. dezelfde draaisnelheid heeft als de andere wielen – verhoogt het systeem de remdruk weer. Dit proces herhaalt zich voortdurend (10 tot 15 keer per seconde).

Welke types zijn er?
Lang geleden werd een antiblokkeerremsysteem ontwikkeld dat mechanisch werkte, maar in 1978 bracht de firma Bosch het elektronische ABS op de markt. Tegenwoordig werkt het een stuk verfijnder dan op de eerste auto’s waarop het werd toegepast. Destijds kon je, als het ABS ingreep, een enorme trilling in het rempedaal voelen. In moderne auto’s voel je daar nog wel iets van, maar veel minder.

Hoe ermee om te gaan en het te onderhouden ?
Wanneer het ABS wordt ingeschakeld, voelt u een trilling in het rempedaal en lijkt het soms alsof er iets kapot is. Schrik niet en laat het rempedaal niet los! Deze trilling is normaal, omdat het ABS een soort pompend effect heeft, alleen veel sneller dan een mens ooit zou kunnen doen. Houd het rempedaal stevig ingedrukt voor de beste remprestaties.

Autocenter Gent