Loading

Tolhuislaan 35, 9000 Gent

Tel: 09 274 06 09, Mob: 0487 54 58 42

info@autocentergent.com

Ma - Zat : 9:00 – 18:30

Ma - Zat : 9:00 – 18:30
Maak een afspraak 0487 54 58 42
Tolhuislaan 35, 9000 Gent

Wij herstellen en vervangen

Koppeling / Versnellingsbak

Een goed werkende versnellingsbak

De draaiende beweging van een motor moet natuurlijk worden overgebracht op de wielen en dit moet ook op zo’n manier gebeuren dat de automobilist altijd de controle houdt over het motorvermogen. De versnellingsbak is van primair belang voor het regelen van de hoeveelheid vermogen die voor de aandrijving wordt gebruikt en de koppeling zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Na verloop van tijd zal natuurlijk ook de koppeling moeten worden vervangen en dit is een relatief grote onderhoudsbeurt die nogal wat werk met zich meebrengt.

Hoe werkt een koppeling?

De werking van een koppeling geschiedt door gecontroleerde wrijving waarbij de koppelingsplaat de eigenlijke verbinding vormt tussen de motor en de versnellingsbak. Zodra de koppeling is ingeschakeld, blijft de motor met verschillende toerentallen draaien en zal afslaan als het toerental te veel daalt. Het motormanagement zorgt daarvoor en het stationaire toerental is onder alle omstandigheden gegarandeerd. Dat wil zeggen, zolang er geen obstructie is waardoor het toerental drastisch daalt zonder dat het motormanagement daar invloed op kan uitoefenen.

Ook bij het schakelen moet de motor even ontkoppeld worden. Voor het ontkoppelen moet het koppelingspedaal worden ingedrukt en dit zorgt ervoor dat de koppelingsplaat met behulp van het druklager en de groep in beweging komt. Aan de voorzijde van de versnellingsbak bevindt zich een compleet systeem dat bestaat uit een druklager. Dit zorgt ervoor dat de actie van het indrukken van het pedaal kan worden overgebracht op de drukplaat. Deze is vastgeschroefd aan de motor zelf en bevat ook een tandwiel aan de buitenkant waar de startmotor voor de nodige aandrijving kan zorgen.

Kom langs bij Autocentergent om een koppelingstest uit te laten voeren.

Hoe komt het dat de koppeling/versnellingsbak het begeeft?

Een versleten koppelingsplaat hoort gewoon bij het leven en is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken. Wanneer de andere onderdelen stuk gaan, is het altijd beter om uit te zoeken wat de oorzaak is. Een drukplaat gaat niet zomaar kapot en er is vaker wel dan niet een onderliggende oorzaak zoals een verkeerd afgesteld koppelingspedaal. Maar ook verkeerd rijgedrag kan een defect veroorzaken! Een veel voorkomende oorzaak van het snel slijten van de koppeling is het rijden met een voet rustend op het koppelingspedaal. Na het loslaten van de koppeling zullen onze ervaren monteurs een goede analyse kunnen maken van de mogelijke oorzaken van een defecte koppeling.

Natuurlijk moet u ook op de hoogte zijn van de kenmerken van een versleten of defecte koppeling: dit zal merkbaar zijn bij het optrekken of bergopwaarts rijden, waarbij de motor veel harder moet werken om de auto vooruit te krijgen. Probeer ook snel op te trekken en te zien hoe de snelheid zich opbouwt in verhouding tot het toerental. U kunt ook een krakend/malend geluid horen en in de meeste gevallen zult u het ruiken (lichte brandlucht).

Uw versnellingsbak/koppeling laten herstellen

Er komt heel wat kijken bij het vervangen ervan. Voordat de koppeling kan worden vervangen, moet de versnellingsbak worden losgekoppeld van de motor en de manier waarop dit gebeurt, hangt af van het type auto. Bij achterwielaangedreven auto’s is de aanpak anders dan bij een voorwielaangedreven versie en vaker wel dan niet zullen eerst de aandrijfassen moeten worden verwijderd om de versnellingsbak te kunnen schakelen.

Er moet voldoende ruimte beschikbaar zijn om de drukgroep die aan de motor is bevestigd los te schroeven. Eenmaal verwijderd, kan ook het vliegwiel worden geïnspecteerd.

Eerlijke en budgetvriendelijke prijzen

Autocentergent beschikt over de nieuwste technieken om uw versnellingsbak / koppeling te herstellen of vervangen. En dat alles voor een prettig uurtarief. Zo kunt u met een gerust hart weer de weg op, en niet te duur!

Maak een afspraak en laat ons het onderhoud van uw auto uitvoeren.

10
Jaar
Ervaring
2700
Auto's
Hersteld
12
Maanden
Garantie
100%
Tevreden
Klanten
Beoordelingen van klanten

Geweldige service, een zeer vriendelijk team dat altijd probeert oplossingen te vinden. De beste prijs-kwaliteitverhouding. Ik raad ze ten zeerste aan.

– Silke van Giel, Oostakker
Beoordelingen van klanten

Ik zou Autocenter Gent aan iedereen aanraden zonder twijfel! Zeer professioneel en betrouwbaar. De beste klantenservice en redelijke prijzen. Mijn go to auto shop van nu af aan!!!

– David Reynders, Gent
Beoordelingen van klanten

Wij komen al ongeveer 2 jaar bij Autocentergent en zijn altijd goed geholpen tegen eerlijke prijzen. Duurt nooit lang en zeer vriendelijke monteurs die altijd extra uitleg geven. Toppie!

– Inge Nijhuis, Sint-Amandsberg
/1

Koppeling FAQ

Hoe herken ik een versleten versnellingsbak ?
De symptomen van een kapotte versnellingsbak zijn:

 • Moeilijkheden bij het schakelen.
 • Geluiden bij het schakelen.
 • Vreemde geluiden en janken (zelfs wanneer u niet schakelt).
 • Een zeldzame geur.
 • Een lampje op uw dashboard.
 • Lekkende transmissievloeistof.
 • Kan ik blijven rondrijden met een defecte koppeling ?
  Het hangt van de omvang van de problemen af of u nog met de auto kunt rijden. Als u bijvoorbeeld alleen wat vloeistof kunt zien, kunt u de auto het beste naar een garage brengen, maar verder dan dat raden wij niet aan. Te lang rondrijden met een defecte versnellingsbak kan onder andere extra schade aan het vliegwiel veroorzaken.
  Kan ik een vervangwagen krijgen ?
  Autocentergent werkt nauw samen met Gentse autoverhuurmaatschappijen, waardoor wij zeer voordelig een vervangwagen kunnen aanbieden. U betaald dezelfde prijs, maar zonder de administratie en verplaatsingen die erbij komen kijken.
  Kan ik zelf de koppeling van mijn auto herstellen ?
  Kortom: Neen! Het zelf repareren of vervangen van uw versnellingsbak is een bijna onmogelijke opgave. Voordat de koppeling vervangen kan worden, moet de versnellingsbak eerst losgekoppeld worden van de motor en de manier waarop dit weer gedaan wordt is sterk afhankelijk van het type auto. Er moet voldoende ruimte beschikbaar zijn om de drukplaat, die aan de motor vastzit, los te schroeven. Ook het vliegwiel moet worden geïnspecteerd. Afgezien van de complexiteit van de reparatie, moet u ook in het bezit zijn van een hefbrug, werkapparatuur en voldoende kennis. Laat dit werk over aan een expert als Autocentergent!
  Wat zijn de kosten om de koppeling te vervangen ?
  Als de oude versnellingsbak moet worden verwijderd en een nieuwe moet worden gemonteerd, kunt u rekenen op een bedrag van ongeveer 2 000 à 3 000 euro. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde onderdelen te vervangen of te reviseren, wat een aanzienlijke kostenbesparing op de factuur kan opleveren. Autocentergent is gespecialiseerd in het reviseren van koppelingen, maar ook in het inbouwen van een compleet nieuwe versnellingsbak.
  auto onderhoud gent autocentergent reparatie carrosserie
  Diagnose,
  Onderhoud & Herstellingen
  Contact opnemen

  Alle automerken

  Wij onderhouden en herstellen alle automerken en modellen
  Bel nu voor al je vragen?