Waarborg uw veiligheid

Elektrische Auto Onderhoud

Onderhoud elektrische auto

Elk voertuig heeft onderhoud nodig. Maar bij een elektrische of hybride voertuig is het onderhoud iets anders dan bij een auto met een verbrandingsmotor. 

Wat houdt onderhoud aan een hybride of elektrische auto in?

Het onderhoud van een auto met een brandstofmotor bestaat uit het vervangen van olie en filters. Ook moeten er vaak mechanische onderdelen gerepareerd worden. Een elektrische auto heeft deze onderdelen niet, dus is er in principe minder onderhoud nodig. Er zijn echter nog steeds zaken die gecontroleerd moeten worden, zoals de accu, de remvoering en het koelsysteem. Deze nieuwe technieken stellen andere eisen en vragen om een veilige aanpak. Omdat uw auto volledig of deels elektrisch is, moet ook de software regelmatig worden bijgewerkt.

Onze monteurs zijn speciaal opgeleid om aan e-voertuigen te werken. Bij Autocenter Gent hebben wij de kennis en de apparatuur om de juiste
juiste diagnose te stellen van uw elektrische of hybride auto. Niet alleen voor onderhoud en reparatie kunt u bij ons terecht. Heeft u vragen over elektrisch rijden, uw auto of het opladen van uw auto? Ook dan staan wij voor u klaar.

Wat kost een onderhoud elektrische wagen ?

De onderhoudskosten van hybride of elektrische auto’s zijn afhankelijk van verschillende factoren. De aandrijflijn van een elektrische auto heeft minder bewegende delen dan die van een auto met een benzine- of dieselmotor. Bovendien is de elektrische aandrijflijn minder gevoelig voor defecten of slijtage. In het algemeen heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig, wat betekent dat de gebruikskosten lager zijn. Ook de onderdelen van het remsysteem slijten minder snel dankzij het regeneratieve remmen van een elektrische auto. Uiteraard is het verstandig om uw elektrische auto jaarlijks te laten controleren en onderhouden.

Onderhoud Accu

De accu is een van de meest cruciale onderdelen van uw elektrische auto. Zonder een goed werkende accu rijdt de auto niet. Laat uw accu daarom regelmatig controleren! Tijdens de controle wordt uw accu gecontroleerd op kapotte cellen, de lader en de warmteontwikkeling tijdens het laden en ontladen. Het is belangrijk dat u deze controle laat uitvoeren door een gespecialiseerde garage, vanwege de hoge stroomwaarde en het feit dat het onderhoud van uw elektrische auto niet zonder gevaar is.

Onderhoud Remvoering

Elektrische auto’s wekken regeneratieve energie op. Dit betekent dat de elektromotor als generator fungeert. De weerstand die ontstaat, remt de auto af. Door uw remschijven zo min mogelijk te gebruiken, loopt u het risico dat ze na verloop van tijd niet meer optimaal functioneren. Wij adviseren u om af en toe de remmen te gebruiken, ook al doet uw elektrische auto dit automatisch voor u. Mocht er een noodsituatie ontstaan, dan is het belangrijk dat uw remvoering optimaal functioneert. Tijdens de onderhoudsbeurt controleren wij ook uw remschijven.

Onderhoud Systeemkoeling

Om de verschillende onderdelen koel te houden, hebben de meeste elektrische auto’s een koelsysteem. Te veel warmte kan niet alleen leiden tot hoge reparatiekosten, maar kan ook brand veroorzaken. Daarom wordt uw koelsysteem ook gecontroleerd tijdens een onderhoudsbeurt.

Wilt u uw auto door Autocenter Gent laten onderhouden? Neem dan contact met ons op of plan vandaag nog uw afspraak in.

Eerlijke en budgetvriendelijke prijzen

Autocentergent beschikt over de nieuwste technieken waardoor onze monteurs onderhoud aan uw e-wagen deskundig kunnen uitvoeren. En dat alles voor een prettig uurtarief. Zo kunt u met een gerust hart weer de weg op, en niet te duur!

Maak een afspraak en laat door ons het onderhoud van uw e-wagen uitvoeren.

10
Jaar
Ervaring
2700
Auto's
Hersteld
12
Maanden
Garantie
100%
Tevreden
Klanten
Beoordelingen van klanten

Geweldige service, een zeer vriendelijk team dat altijd probeert oplossingen te vinden. De beste prijs-kwaliteitverhouding. Ik raad ze ten zeerste aan.

– Silke van Giel, Oostakker
Beoordelingen van klanten

Ik zou Autocenter Gent aan iedereen aanraden zonder twijfel! Zeer professioneel en betrouwbaar. De beste klantenservice en redelijke prijzen. Mijn go to auto shop van nu af aan!!!

– David Reynders, Gent
Beoordelingen van klanten

Wij komen al ongeveer 2 jaar bij Autocentergent en zijn altijd goed geholpen tegen eerlijke prijzen. Duurt nooit lang en zeer vriendelijke monteurs die altijd extra uitleg geven. Toppie!

– Inge Nijhuis, Sint-Amandsberg
/1

Hybride wagen FAQ

Hoe lang moet ik een elektrische wagen opladen?
Dat hangt af van de capaciteit van de batterij in je wagen en het vermogen van het laadpunt. Aan een gewoon stopcontact (bv. thuis), reken je best 6 tot 10 uur om je wagen volledig op te laden. Aan een laadpunt gaat het meestal sneller en bij snelladers kan het al op een halfuur, als de auto die jij koopt het toestaat.
Hoe ver kan ik rijden met een milieuvriendelijke wagen?
Met een elektrische auto kan je, zonder bijladen, zo’n 100 tot 400 kilometer rijden, afhankelijk van de grootte van het batterijpakket en je rijstijl en -snelheid. Daarom is hij ideaal voor dagelijks gebruik, zoals voor woon-werkverkeer. Sommige duurdere modellen (bv. Tesla) hebben al een grotere actieradius tot 460 km. Dat betekent dat je comfortabel naar Parijs kan rijden zonder te laden. Bovendien worden er nieuwe modellen aangekondigd voor de komende jaren met een steeds grotere actieradius.
Wat betekend PHEV, EVRex en BEV ?
(PHEV) Plug-in hybride:

De Plug-in hybride is zoals de naam het al zegt wel oplaadbaar en kan dan ook over langere afstanden elektrische rijden. Als de acculading onvoldoende is neemt de motor de aandrijving over.


(EVRex) Elektrische auto met range extender:

Een Range extender is een klein formaat verbrandingsmotor die bij afname van het laadniveau het accupakket kan bijladen. In vergelijking met de plug-in hybride worden de wielen hierbij niet rechtstreeks aangedreven.


(BEV) Accu aangedreven elektrische auto:

Een volledig elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor. Een volledig elektrische auto maakt dus enkel gebruik van elektromotoren. Het vermogen voor de aansturing is afkomstig uit het accupakket. Het opladen van dit accupakket gebeurt niet tijdens het rijden maar alleen door middel van oplaad palen.
Wat kost elektrisch rijden per kilometer ?
De prijzen voor elektriciteit zijn niet bij alle oplaadstations gelijk. Opladen bij snellaadstations is over het algemeen duurder dan bij gewone, openbare oplaadstations. Thuis opladen is de goedkoopste, maar niet altijd de snelste optie. De kosten van elektrisch rijden hangen sterk af van waar u uw auto oplaadt. In onderstaand overzicht ziet u de gemiddelde prijzen in België (prijspeil 2020).

 • Thuis: 0,22 euro per kWh
 • Reguliere openbare laadpaal: 0,35 euro per kWh
 • Snellaadstation: 0,59 euro per kWh

  Voor een gemiddelde elektrische auto bedragen de energiekosten per kilometer vier tot vijf eurocent. Kies je voor een grotere, zwaardere elektrische auto, dan stijgen het stroomverbruik en de kosten.
 • Rijdt een milieuvriendelijke wagen hetzelfde als een gewone wagen?
  Een elektrische wagen heeft geen versnellingsbak. Het rijden is bijzonder gemakkelijk en aangenaam, zoals bij andere automatische wagens. Een elektrische wagen is ook veel stiller en heeft op elk ogenblik zijn maximale koppel beschikbaar. Elektrische wagens trekken daarom sneller op dan klassieke wagens en kunnen probleemloos 120 km per uur of sneller rijden.
  auto onderhoud gent autocentergent reparatie carrosserie
  Diagnose,
  Onderhoud & Herstellingen
  Contact opnemen

  Alle automerken

  Wij onderhouden en herstellen alle automerken en modellen