Hoe wordt een roetfilter vervangen?

Hoe wordt een roetfilter vervangen?

Er bestaat geen twijfel dat roetdeeltjes een bron van milieuvervuiling  zijn geworden en  gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Een aantal steden over de hele wereld hebben besloten de milieuzones in te voeren omdat bekend is dat een dieselauto de ergste milieuvervuiler is in vergelijking met een benzineauto.

Tegenwoordig zijn bijna alle moderne auto’s uitgerust met hoogwaardige roetfilter of DPF’s om de uitstoot van uitlaatgassen onder controle te houden. Als eigenaar van een dieselvoertuig moet u zich ervan bewust zijn dat dit specifieke onderdeel na verloop van tijd slijt en de roetfilterfunctie niet meer naar behoren kan vervullen. Daarom moet u de juiste kennis hebben over hoe u een roetfilter of DPF vervangt.

Moet u de roetfilter vervangen of reinigen?

U moet in gedachten houden dat de waarschuwing op het dashboard van uw auto niet altijd betekent dat de roetfilter moet worden vervangen. U kunt dit vermijden door de filter op een grondige en professionele manier te reinigen. Het is beter om de hoeveelheid werk niet te onderschatten. De waarschuwing op het dashboard kan alleen verdwijnen door een professionele reiniging die op een precieze manier wordt uitgevoerd om schade aan de roetfilter te voorkomen.

Het is mogelijk dat zelfs na de reiniging uw huidige roetfilter mogelijk niet meer intact is, en in feite bestaat de kans dat de slijtage ervan aanzienlijk sneller verloopt in vergelijking met een nieuwe roetfilter. Op middellange termijn kunt u de overeenkomstige waarschuwingen verwachten. Daarom kan filterreiniging een onvermijdelijke filtervervanging vroeger of later uitstellen.

U moet proberen schade te voorkomen, en om dat te doen, moet u ervoor zorgen dat de auto na de roetfilterreiniging ongeveer 24 uur niet wordt gebruikt. Dit kan een behoorlijk nadeel voor u zijn in vergelijking met het installeren van een nieuw roetfilter dat in ongeveer 4 uur kan worden uitgevoerd, waardoor de auto onmiddellijk weer beschikbaar is voor gebruik.

Waarom is het essentieel om een roetfilter te vervangen?

Veel deskundigen suggereren dat u enige kennis moet hebben van de roetfilter en nooit een willekeurige roetfilter voor uw voertuig moet kopen. Dit zal u duidelijk worden bij uw volgende keuring omdat u dan een passend roetfilter moet installeren.

De meerderheid van de mensen zijn afhankelijk van de merkproducten van een aantal gerenommeerde fabrikanten of leveranciers om ervoor te zorgen dat de filter kan overeenkomen met het specifieke voertuig en geven optimale prestaties. U kunt ook online oplossingen die veel goedkoper kan zijn in vergelijking met de lokale leveranciers van auto-onderdelen. Echter, uw topprioriteit moet de geschiktheid van roetfilter voor uw voertuig.

Tegenwoordig kunnen de moderne auto’s automatisch de juiste tijd aangeven wanneer het roetfilter moet worden vervangen. U krijgt een waarschuwingmelding op het  display op uw dashboard, en dit zijn de tekenen dat je nooit moet proberen uit te stellen, een bezoek aan de garage of de roetfilter zelf vervangen is in dit geval aan te raden. Als u het voertuig regelmatig gebruikt, moet u er rekening mee houden dat ernstige en kostbare schade kan ontstaan als u het roetfilter niet op tijd vervangt.

Zelf een dieselroetfilter (DPF) vervangen

– Krik de auto op

De eerste stap is om te parkeren op een oppervlak dat duidelijk en vlak is. Vervolgens kunt u de krikken op vier wielen van de grond tillen. De roetfilter bevindt zich onder de auto; u kunt er dus niet bij vanaf de zijkant van de auto. Dit betekent dat u recht onder het midden van het voertuig zult moeten liggen om volledige toegang te krijgen tot het roetfiltersysteem. Het is cruciaal voor u om ervoor te zorgen dat de auto krik veilig is, omdat je zal worden besteden een goede tijd onder de auto.

 

– Lokaliseer de roetfilter

Verschillende roetfilters hebben een klein verschil in hun grootte, kleur en vorm. In het algemeen hebben alle roetfilters een verbreed deel van een uitlaatpijp. Deze specifieke uitlaatbuis zal zich dichter bij de motor onder het voertuig bevinden.

 

– Verwijder alle bouten en schroeven

Het is altijd een goed idee om even de tijd te nemen om de exacte positie van uw roetfilter te bestuderen, zodat u al precies weet waar u de nieuwe moet monteren. Het kan heel nuttig zijn om de foto’s van de roetfilter te nemen, aangezien deze foto’s voor u kunnen dienen als een goed referentiepunt voor het geval u ergens vast komt te zitten.

U moet alle schroeven en bouten verwijderen die de roetfilter op zijn plaats houden en ze allemaal veilig op één plaats bewaren omdat u ze nodig zult hebben na de installatie van de nieuwe roetfilter. Vergeet niet om het roetfilter te verwijderen uit de hitte bewakers, omdat de nieuwe roetfilter die u zal worden vastgemaakt al wordt geleverd met zijn eigen schilden. Hierdoor wordt het relatief gemakkelijk voor u om het deeltjesfilter te verwijderen, aangezien u het in één stuk moet uitnemen.

 

– Uw nieuwe filter bevestigen

U moet even de tijd nemen om de foto’s te bekijken die u hebt genomen van het oude roetfiltersysteem. De nieuwe roetfilter moet op precies dezelfde plaats worden gemonteerd als de oude. Je moet ook voorzichtig zijn bij het vervangen van alle moeren, schroeven en sluitringen die bij je originele filter zaten.

 

– Controleer of alles goed gemonteerd is

U moet de nieuwe roetfilter controleren  om ervoor te zorgen dat het is vastgezet op de juiste plaats en er geen lekkage in het uitlaatsysteem zal zijn. Houd er rekening mee dat als er een stukje los zit tussen de verschillende delen van de pijp, dit enorme problemen kan veroorzaken, zoals een hoger brandstofverbruik of het ontbreken van druk. Daarom moet u proberen om ervoor te zorgen dat alle fittingen goed aan elkaar zijn aangesloten

– Laat het voertuig zakken

Nadat u alle hoofdwerkzaamheden hebt uitgevoerd, mag u niet vergeten de ruimte onder het voertuig te ontdoen van alle gereedschap dat u tijdens het verwijderen en vervangen van het roetfilter hebt gebruikt. Vervolgens kunt u de krikken één voor één laten zakken door ervoor te zorgen dat uw voertuig weer op de grond rust.

 

– Test het uitgevoerde werk

Nadat u het voertuig hebt laten zakken, moet u de auto starten en er ongeveer 15 minuten mee rijden. Probeer op rustige of open wegen te rijden waar u de kans hebt om wat snelheid op te bouwen en het roetfilter waarschuwingslampje in de gaten te houden tot het uitgaat. Gedurende deze tijd, als u een andere waarschuwingslampjes komen op of je voelt dat er een probleem met het voertuig zou kunnen zijn, dan is het een goed idee om de motor onmiddellijk uit te zetten en de auto terug naar de garage of de werkplaats te nemen om uit te zoeken het  probleem is.

De kans bestaat dat u per ongeluk iets losgemaakt hebt toen u aan het voertuig werkte. Wanneer het DPF-waarschuwingslampje dooft en u geen problemen kunt vinden met de manier waarop uw voertuig functioneert, kunt u de vervanging van uw nieuwe DPF als geslaagd beschouwen.

 

– De roetfilter onderhouden

Probeer in gedachten te houden dat je de roetfilter regelmatig laat regeneren om ervoor te zorgen dat deze roetfilter langer meegaat. Als dit niet op tijd uitvoert zult u de levensduur van de nieuwe roetfilter verkorten.

 

Testen van het nieuwe filter alvorens het te bevestigen

Als u er zeker van bent dat de vervanging van de DPF correct is uitgevoerd, zult u geen waarschuwingen meer krijgen op het dashboard. Als uw filter aan alle ecologische normen voldoet, zal dat goed te merken zijn wanneer u het voertuig gebruikt. Wanneer u klaar bent met rijden, moet u zowel de motor als de schroefverbindingen inspecteren.

Als er zichtbare verkleuringen zijn of u roet aantreft, is het duidelijk dat de filter niet correct gemonteerd is. Als u niet de originele onderdelen gebruikt, dan kan het zijn dat het reserveonderdeel een paar millimeter groter of kleiner is. Hoewel dit misschien niet direct te zien is bij de keuring, is de kans aanwezig dat dit invloed heeft op de uitlaatkleppen.

Conclusie roetfilter vervangen

Als uw roetfilter ook na reiniging niet goed meer functioneert, dan rest u niets anders dan het te vervangen. Als eigenaar van de auto mag u nooit de veiligheid onderschatten die nodig is om de roetfilter op een correcte manier te monteren. Als u geld wilt besparen op dit originele onderdeel, dan is het altijd verstandig om te informeren naar de juiste maten. Nadat u het roetfilter hebt gekocht, moet u ervoor zorgen dat u het tot op de millimeter nauwkeurig meet. U moet weten hoe belangrijk een roetfilter is; onjuiste specificaties in de beschrijving kunnen dan ook een voldoende reden zijn voor een klacht.

Bij Autocenter Gent staan al onze specialisten klaar om al uw vragen te beantwoorden. 

Manager – Thiery VD,
 

Waarom kiezen voor Autocenter Gent om uw roetfilter te herstellen?

Autocentergent voert altijd eerst een complete diagnose van uw EGR – ROETFILTER systeem uit, om de conditie van uw EGR – ROETFILTER systeem in kaart te brengen. Hierbij wordt zowel gebruik gemaakt van menselijke controle als van computergestuurde hulpmiddelen. Zodra de monteur de exacte staat van uw EGR – ROETFILTER systeem kent, wordt er een vrijblijvende offerte gemaakt.

Pas als u akkoord gaat met de voorgestelde prijsopgave gaan onze monteurs aan de slag. 

Autocenter Gent