Waarom gaat een roetfilter stuk?

Waarom gaat een roetfilter stuk?

Waardoor faalt of verstopt een roetfilter?

De DPF’s of de roetfilter raken verstopt door het roet dat ze proberen op te vangen, en als regeneratie dit niet verhelpt, bestaat de kans dat de roetfilter verstopt raakt of breekt, waardoor u met een fikse herstelkosten wordt opgezadeld.

Met het verstrijken van de tijd is roetfilter-verstopping een van de meest voorkomende oorzaken voor defecten geworden, en er zijn een aantal redenen  die een verstopping van een roetfilter veroorzaken. Het roetfilter veroorzaakt als gevolg van de prestaties wijzigingen, gebrek aan onderhoud, en korte ritten op lage snelheden op een regelmatige basis. Dit is de belangrijkste reden waarom dieselauto’s zijn veel beter geschikt voor die bestuurders die de neiging om te reizen op lange ritten of de snelwegen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van defecte of kapotte roetfilter?

De meeste mensen hebben zeer weinig informatie over de belangrijkste oorzaken van roetfilter defecten. De volgende punten zijn de belangrijkste oorzaken waardoor een roetfilter problemen krijgt.

Defecte EGR – Roetfilter

EGR of een uitlaatgasretourklep is ontworpen om vervelende emissies te verminderen door de uitlaatgassen terug naar de dieselmotor te recirculeren. Deze zijn zeer belangrijk om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) te verminderen, maar het is ook bekend dat wanneer ze iets verkeerd doen, ze een aantal problemen beginnen te veroorzaken.

De EGR-kleppen zijn zeer nuttig in het verminderen van de zuurstof die beschikbaar is in de motor, die helpt het verhogen van de productie van diesel deeltjes, dat is een brandstof die gedeeltelijk is verbrand. Wanneer de EGR-klep defect is, verhoogt hij het aantal deeltjes dat de motor produceert, waardoor de roetfilter tijdelijk meer dan normaal verstopt raakt.

Verkeerd oliegebruik – Roetfilter

We hebben gezien dat de meerderheid van de voertuigfabrikanten olie met een laag asgehalte of SAPS specificeren. De lage SAPS zijn ontworpen om relatief laag te zijn in gesulfateerde as, een bijproduct van dieselverbranding dat verantwoordelijk is voor het voortijdig blokkeren van de roetfilter mesh filter. In geval van twijfel is het altijd beter om de olie te verversen met het type olie dat voor het voertuig wordt aanbevolen. Ue zult zien dat olie verversen een stuk goedkoper is dan roetfilter regeneratie.

Als u zelf handig bent met schroefsleutels en op zoek bent naar olie met een laag  roetfilter SAPS-gehalte, dan is het ook mogelijk om zelf de olie te verversen. Er is een uitstekende selectie van motoroliën op de markt die u kunt vinden tegen prijzen die u betaalbaar zult beschouwen.

Korte ritten en de impact op uw roetfilter

Bij het rijden in de stad is er meestal sprake van een start en stop karakter, en dit is een van de belangrijkste redenen waarom de meerderheid van de bestuurders een aantal verstoppingsproblemen kunnen ervaren. Lage snelheden en korte afstanden met de auto zijn de boosdoeners om een actieve regeneratie proces niet te laten slagen, hierdoor word het reinigingsproces van het roetfilter niet uitgevoerd wat resulteert tot het veroorzaken van een verstopte roetfilter.

Defecte turbolader – Roetfilter

Wanneer een turbocompressor defect is, kan hij verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van schade voor de voertuigen die door dieselmotoren worden aangedreven. Deze defecten  kunnen het delicate lucht-brandstofmengsel verstoren dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de dieselmotor om veel meer vervuilende zwarte roet uit te stoten dan hij nu al doet. Als een turbocompressor defect is, bestaat de kans dat het kan beginnen olie te lekken in het brandstofsysteem, en dit resulteert in schade aan de motor of roetfilter.

Welke voertuigen hebben de meeste roetfilter problemen?

Mensen zijn op zoek gegaan naar advies over roetfilters en naar tips om brandstof te besparen. Wegens het falen van filters zijn een aantal trouwe dieselbezitters overgeschakeld op voertuigen met benzinemotoren omwille van de torenhoge rekeningen.

De meest voorkomende vraag die wordt gesteld is welke van de nieuwe dieselvoertuigen gevoelig zijn voor roetfilter-storingen en verstoppingen. Hoewel daar geen duidelijk antwoord op is, zijn een aantal auto’s van verschillende fabrikanten blootgesteld aan roetfilter-storingen.

De roetfilters vallen niet onder de garantie, en het is misschien niet mogelijk om de roetfilter geschiedenis van een auto te achterhalen. Als u zich er als koper zorgen over maakt, dan is het altijd een goed idee om met uw verkoper te bespreken of de roetfilter gedekt is voor defecten voor een korte periode nadat u uw 2dehands voertuig hebt gekocht.

U moet altijd proberen voorzichtig te zijn bij het kiezen van een nieuwe auto en uw huiswerk maken om er zeker van te zijn dat de dieselauto die u koopt geschikt is voor u. U moet altijd kijken op de roetfilter reiniging pagina, want het kan nuttig zijn voor u met reparaties en roetfilter regeneraties.

– Regeringsplannen voor dieselvoertuigen

Verschillende regeringen zijn begonnen om dieselvoertuigen ernstig te nemen, aangezien zij hen als de belangrijkste oorzaak van verontreiniging beschouwen. Daarom is er vrij wat kans dat de hoogtijdagen van dieselvoertuigen spoedig aan een eind zouden kunnen komen. Tenzij de fabrikanten van dieselvoertuigen met nieuwe technieken op de proppen komen, kan men vermoeden dat de dieselwagens binnenkort hun financiële voordelen voor de wegenbelasting en andere emissiegerelateerde boetes zullen verliezen.

– Oudere auto’s zonder DPF-filter

Het zou helpen als u nooit voor de oudere oliebrander zou gaan die niet is uitgerust met een roetfilter. Veel uitlaatgasemissienormen voor voertuigen vereisen effectief roetfilter montage in de uitlaat van deze dieselauto’s sinds de Euro 5-norm van kracht is geworden. De meeste auto’s hebben al een roetfilter gemonteerd vanwege deze eis, dus het is beter om  je huiswerk te doen en te controleren voordat u voor een gebruikte auto gaat.

Zal een auto falen als de roetfilter is verwijderd of gestript?

De keurmeesters controleren altijd de aanwezigheid van het roetfiler in het voertuig, en als het er niet is, dan zult u niet kunnen slagen voor de keuring. Sommige mensen proberen een lege roetfilter te gebruiken, wat inhoudt dat het filter wordt opengesneden, alle materie die zich erin bevindt wordt verwijderd, en het dan terug wordt gelast. Wanneer de filter inwendig is verwijderd, zal er geen roet worden gefilterd en een ernstige vervuiling veroorzaken.

Als u voor pretechnische keuring gaat terwijl er met het roetfiltersysteem geknoeid is, zal het voertuig niet altijd falen zolang het bekwaam is om aan alle emissievoorschriften te voldoen. Dit betekent dat er een voordeel van de twijfel is. Houd er rekening mee dat het niet zo eenvoudig klus is om voor een verwijdering van de inwendige filter te gaan omdat als u de gewaagde stap neemt om de interne gubbins van uw filter te verwijderen, u de ECU zult moeten programmeren om het waarschuwingssysteem van de DPF sensor te verwijderen. Dit alles is mogelijk, maar u zult een specialist nodig om al het werk voor u doen.

Conclusie betreft de roetfilter

Veel automobilisten worden getroffen door de roetfilter verstoppingen en storingen, en ze blijven zoeken naar de oplossing voor dergelijke problemen. Langere ritten of te lage snelheden zijn misschien niet de enige belangrijke oorzaken van een roetfilter-defect; er zijn vele andere mogelijke oorzaken, waaronder verkeerde olie, inlaatproblemen, een waarschuwingslampje en minder dan een vierde van de brandstof in de tank, enz. Uiteindelijk is het van essentieel belang te weten dat de roetfilters zichzelf moeten regenereren, aangezien problemen met de regeneratie worden veroorzaakt door een stadsrit en een start-stop rijstijl.

Korte ritten – Roetfilter

Het is nog niet zo lang geleden dat een defecte brandstof injector kon gekoppeld worden aan een verstopping van het roetfiltersysteem. Er zijn verschillende gefrustreerde automobilisten  die moeten hebben ervaren dat er verschillende problemen met de verstopping van het roetfilter optreden bij hun voertuig.

De deskundigen zijn in staat geweest om de diagnose van een kapotte injector te koppelen aan het vooroorzaken van meer roet ophoping in het roetfiltersyteem, en volgens hen,  levert het veel meer dieselbrandstof in het brandstofmengsel. Door deze overmaat aan brandstof begint de auto rijk te lopen, wat resulteert in een overmaat aan roet die het roetfilter kan verstoppen.

Bij Autocenter Gent staan al onze specialisten klaar om al uw vragen te beantwoorden. 

Manager – Thiery VD,
 

Waarom kiezen voor Autocenter Gent om uw roetfilter te herstellen?

Autocentergent voert altijd eerst een complete diagnose van uw EGR – ROETFILTER systeem uit, om de conditie van uw EGR – ROETFILTER systeem in kaart te brengen. Hierbij wordt zowel gebruik gemaakt van menselijke controle als van computergestuurde hulpmiddelen. Zodra de monteur de exacte staat van uw EGR – ROETFILTER systeem kent, wordt er een vrijblijvende offerte gemaakt.

Pas als u akkoord gaat met de voorgestelde prijsopgave gaan onze monteurs aan de slag. 

Autocenter Gent